כללי

איך לצאת מדכאון

דכאון הוא גזרת גורל?

במשך שנים מומחי בריאות הנפש טענו שדכאון הוא תוצר לוואי של חוסר איזון כימי במוח,
אבל, בשנים האחרונות המדע והרפואה יוצאים בהבנות חדשות, עקב חוסר יעילות של הטיפול הקיים היום למצבי דכאון.
אנחנו מתחילים להבין שדכאון, אינו קשור לחוסר איזון כימי במח כפי שחשבו עד היום
אני למשל, שחקרתי אנשים, ולא רק מחקרים, בטוח שאפשר לצאת מדיכאון דרך שינויים מהותיים ועקביים באורך חיים כמו מדיטציה, חשיפה לשמש, תנועה, שינוי תזונתי ולקיחת אחריות על החיים.

אך הגישה הזו יכול להפעיל ״מומחים״ שהתרגלו לרעיון שבני האדם נוטים ליפול לחולי ודיכאון ללא כל סיבה נראית לעין ושהם או המדע הם הישועה היחידה.

אך לא רק המומחים, התרבות שלנו התרגלה לתעדף נרמול של קורבנות. 
ואני לא מדבר על אלו שסובלים מדיכאון, אני מדבר על הנרטיב בתרבות שלנו.

אני אישית לא רואה אנשים כקורבנות, היות וכל רמ״ח איברי מאמינים בגישה הזו, זה יוצר פער גדול ביני לבינם. 

אך אני לא מוכן לתת לאנשים שלא מאמינים בכוחות הקיימים בכל אחת ואחד מאיתנו ובהזדמנויות הטמונות באתגרים שמגיעים אלינו להוביל את הנרטיב יותר. 
כל עוד אנחנו מנרמלים חולי, בין אם הוא פיזי או רגשי, וכשאני אומר מנרמלים, אני מתכוון  את התפיסה שהמצבים הללו הם גזירת גורל שנחתה עלינו משמיים ללא סיבה, וכל עוד אנחנו לא בוחרים ללמוד מהמצבים הללו ואיך אפשר להפוך כל אתגר לאירוע שנועד לשפר לנו את החיים – נשאר קורבנות.

אל תבינו אותי לא נכון, אם לא היינו יודעים שאפשר להתגבר על דכאון – לא הייתי כותב את זה. 
אך כל עוד יש אדם אחד שכן הצליח, הנרטיב היחיד שצריך להיות בנורמה הוא איך לצאת ממנו ולא איך לנרמל את זה שאי אפשר לצאת ממנו. 

אנשים רבים הצליחו לרפא את עצמם מדכאון עמוק, סיפורים מסויימים הפכו להרגלים של מליונים סביב העולם כמו סיפור הריפוי של ווים הוף שניצח דיכאון לאחר שאשתו התאבדה. 
רק שהפוקוס הוא על אמבטיות קרח ולא על איך הוא נעזר בזה כדי להשתקם – אבל כמה אנשים אתם מכירים היו מוכנים להכנס  במשך חודשים יום יום לאגם קפוא כדי לשנות את החיים שלו?
כל זה לא אומר שאני לא מאמין שדכאון הוא מצב מורכב. נגיע לזה בהמשך.

קראתי לאחרונה מאמר של הפסיכולוג ד״ר יעקב אופיר בשם ״השערה בעין הסערה: המהפכה הביו-רפואית [הכושלת] בפסיכיאטריה עומדת בבסיס המשבר בבריאות הנפש״.
אני משתמש בהמשך הטקסט בציטוטים שונים ממנו, מזמין אתכם לקרוא אותו גם.
יעקב מדבר על כך שלמרות ההתקדמות המדעית שיעורי המצוקה והביקוש לטיפול רק הולכים ועולים. 
וההשערה היא כי יתכן שהקונספציה השלטת בפסיכיאטריה גרמה דווקא להחמרה בתחושת הרווחה הנפשית של הציבור.

כדי שזה יהיה המצב מומחים צריכים להתחבר יותר לאמונה שדכאון הוא גזרת גורל שמגיעה ללא סיבה, ולפיכך שצריך להצדיק את הקורבן או להושיע אותו מאשר לתת לו כח ותמיכה כדי שיוכל להתגבר על האתגרים שלו.

על פי ארגון הבריאות העולמי, כ-280 מיליון אנשים בעולם סובלים מדיכאון.
בארה”ב כמחצית מהמבוגרים הצעירים (18-44) דיווחו בשנת 2023, בסקר של האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה, שהם סובלים מהפרעה נפשית כלשהי (APA, 2023). 
בשוודיה, מחקר ענק שפורסם בכתב העת של האגודה הרפואית האמריקאית לפסיכיאטריה (JAMA Psychiatry) מצא כי בערך 80% מהאוכלוסייה קיבלו לאורך החיים אבחנה או מרשם לתרופות פסיכיאטריות (Kessing et al., 2023).
אז למרות התקדמות מדעית שיעורי המצוקה, האבחנות והביקוש לטיפול רק הולכים ועולים משמעותית בתחומי הפסיכיאטריה, הפסיכולוגיה והעבודה הסוציאלית.

ברגעים של כאב, הצורך לקחת תרופה מובן לי מאוד, גם אני אקח משכך כאבים בזמן של סבל כדי לתפקד.
ולא חסרים מצבים בהם תרופות מצילות חיים ועוזרות לאנשים להתגבר על אתגרים, עם זאת כולנו יודעים שתרופות לא מרפאות, יש להן תופעות לוואי לטווח ארוך, ובמקרים רבים הן גורמות לנו להתעלם משורש הבעיה.

יהירות רפואית

למרות גישות ואירועים היסטוריים, כמו טיפולים שונים ואכזריים שהותירו את המטופל במצב גרוע בהרבה מכפי שהיה, שהוכחו כיוצרים יותר נזק מתועלת, יש איזושהי גישה יהירה בעולם הרפואה, חקר המח, הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה, שרק מה שיצא תחת ידי המדע והמחקר הוא האמת. 

אך האם זה תמיד היה המצב? 
בואו נלך אחורה בזמן.   

לפני תקופת התרופות הפסיכיאטריות, אחד הדרכים לטיפול בדכאון הייתה דרך ניתוחים.
אלפי חולים עברו ניתוחים לניתוק קשרים והסרה של חלקים מאזור המוח הקדם מצחי. 
ההתערבות הכירורגית הזו נחשבה בשנות ה-40 של המאה הקודמת לחזית המדע. 
היא נתפסה כאסטרטגיה יעילה ומדויקת להקלה על כאב נפשי (Freeman & Watts, 1942) והיא אפילו זיכתה את הממציא שלה, הנוירולוג הפורטוגזי אֵגאס מוניז, בפרס נובל. ולמרות הקונצנזוס המדעי של אותה תקופה, עם השנים התברר שלובוטומיה היא התערבות ניסיונית אכזרית שגרמה לנזקים חמורים ובלתי הפיכים (Terrier et al., 2019). 

לא סתם הלובוטומיה ‘זכתה’ לגינויים מקיר לקיר והפכה להיות סמל לסכנותיו של ההיבריס הרפואי בפסיכיאטריה. אך היא לא ההתערבות היחידה שהורדה מהמדפים בבושת פנים. 
ההיסטוריה של הרפואה גדושה בסיפורים על תרופות ‘בטוחות’ שהתגלו עם השנים כחומרים קטלניים כמו האופיואידים, משככי הכאבים הממכרים שנפוצים במיוחד בישראל (דוידוביץ et al., 2023), ואנו מכירים מאות תרופות שנאסרו לשימוש רק לאחר הפצתן לציבור, למרות שהיו להן את כל אישורי הבטיחות הדרושים (Onakpoya et al., 2016).

״תרופות פסיכיאטריות הן סמים״. 
אמפטמינים למשל שנועדו ‘לטפל’ בהפרעת קשב, נקראים בשפת הרחוב ‘ספיד’. תרופות פסיכיאטריות הן חומרים משני תודעה, ואסורות בפקודת הסמים המסוכנים ללא מרשם רפואי. 
תרופות פסיכיאטריות אינן מרפאות. 
הן אולי מקלות על כאב או מגבירות תפקוד (באופן זמני), הן אולי ניתנות במינונים מוקפדים ותחת השגחה רפואית; אבל רבות מהן אינן שונות באופן מהותי, מבחינה כימית ומבחינת אופן הפעולה שלהן על המוח האנושי, מ סמים משני תודעה אחרים. 

כמו סמים אחרים, גם תרופות פסיכיאטריות חודרות את מחסום הדם-מוח (שנועד לשמור על המוח מפני רעלנים מזיקים) ומתערבות בתהליך ההעברה הסינפטית. 

וכמו בסמים אחרים, כאשר משתמשים בהן לאורך זמן, גם תרופות פסיכיאטריות צפויות לעורר את מנגנון הפיצוי של המוח (שנקרא סבילות פרמקו-דינמית) שמפחית את יעילותן בטווח הארוך ומגביר את הסיכון לפתח תלות והתמכרות (Poulos & Cappell, 1991).

בעולם התרופות הפסיכיאטריות, יש אמנם מאבק על הנרטיב אודות אופן הפעולה שלהן, אך בפועל, קשה להתכחש לכך שתרופות פסיכיאטריות יוצרות הפרעה מלאכותית בתהליכים ביוכימיים שמתרחשים במוח באופן טבעי. 

חלק מן התרופות הפסיכיאטריות למשל מעכבות ספיגה חוזרת של מוליכים עצביים מסוימים. יתכן ויש בכך גם רווחים מסוימים זמניים, אבל בסופו של יום, מדובר בשיבוש תהליך ההעברה הסינפטית ובהשפעה ישירה על הביוכימיה של המוח.

לפני 45 שנה, אחוז הילדים שנטלו תרופות ממריצות באופן יומיומי, היה אפסי. 
היום, כמעט אין בית אשר אין בו מרשם. 
בחרנו לרסן ילדים (בעיקר בנים) אנרגטיים ותזזיתיים (בעיקר בריאים) באמצעות חומרים כימיים. 
‘טיפלנו’ בבעיות מתחום החינוך באמצעות חומרים כימיים שאנו יודעים שהם יוצרים תלות (פיזיולוגית ו/או פסיכולוגית), שאנו יודעים שהם מדכאים את הגוף ואת הנפש ושאנו יודעים שאין בינם לבין סמים ממריצים אחרים הבדל מהותי (Ophir, 2022b).
כלומר אותה תרופה לקשב וריכוז שניתנת ליותר אנשים צעירים, יכולה להיות הגורם להדרדרות במצבים רגשיים בהמשך.

אז האם דכאון היא גזירה שמעידה על התדרדרות הגנטיקה של המין האנושי? 
או האם שווה ורצוי להניח שמשהו באורח החיים המתקדם, הטכנולוגיה, חוסר בתחושת משמעות ומינימום למידה על שליטה שכלית ואיזון הנפש הם רלוונטים גם כן?

חשבתי רבות על הנושא הזה מאז ״סערת הרשת״ כמובן שהרמתי גם צלצול לד״ר יעקב רז ולד״ר נאדר בוטו כדי להעמיק מעבר לתובנות שלי.

אז בקרוב יעלו פרקים בנושא עם השניים.
ואגב, כבר נוצרו פרקים חשובים מאין שיעור בפודקאסט בנושא עם רן כליף וגם עם ד״ר עוז גוטרמן. 

מהו דכאון?

אז אתחיל עם התהיות והתובנות שהיו לי לפני ששוחחתי איתם,
מהו דכאון? אם נשים רגע בצד כל אבחנה מדעית.

היות ובעיות בריאות הנפש מתגברות בעיקר בחברה המודרנית, ולעתים נדירות הן ימצאו בחברות של ציידים-לקטים, הסביבה בהן בילו בני האדם את רוב זמנם בעבר, שווה וחשוב להסיק ולתהות על הסיבה להתגברות של מצבים רגשיים מורכבים ובעיקר על הנרטיב המוכר שאולי אפילו מחמיר את המצב.

החיים בעולם המערבי מורכבים מאין שיעור, הסחות דעת ללא הרף, טכנולוגיה, חדשות (לופים של אירועים שליליים) תרבות שדורשת ממך להשתלב, מה שלפעמים מצריך מאדם לחיות חיים בהם הוא מוותר על עצמו, מנוהל על ידי התדמית שלו, משקר כדרך קבע, לא יודע לשים גבולות, מרצה את הסביבה, כל זה יחד עם צריכת מאכלים שחלקם מתפקדים כמו סמים, אלכוהול וסמים ושלא נדבר על תרופות מכל הסוגים.

אנשים מעבירים חייב שלמים בויתור עצמי על מי שהם ועל הרצונות שלהם, עושים בשביל ההורים, החברה, התדמית, מפחדים מעצמם ומהחיים.

כמה אנשים יודעים לענות על השאלה – מי אני? או בשביל מה אני חי?
כל אלו יחד כבר עלולים לפגוע מאוד או ליצור מצוקה רגשית קשה, במיוחד אצל אדם רגיש.
ג׳ים קארי אמר משפט פעם שלא יצא לי מהראש:
״דיכאון הוא האווטר שלך אומר לך שנמאס לו לגלם את הדמות שאתה מנסה לגלם״.

וכמובן שיש גם את נושא האירועים המורכבים יותר שלא כולנו נחווה באותה מידה כמו טראומות קשות, אך גם הם לא תמיד יובילו לדכאון אלא לצמיחה פוסט טראומטית.

ואם אנחנו בוחרים להאמין שלכל אירוע בחיינו יש סיבה, למה בא הדכאון? 
למרות שהתרגלנו לראות מצבי דכאון בצורה שלילית, אם נמצא אמונה בחיים, בגופנו ובהתפתחות שלנו, נבין שדכאון הוא הזדמנות או בקשה לשנות את הדברים, ההרגלים, האמונות, החשיבה או האנשים בחיים שלנו כדי שנוכל להתמודד טוב יותר.
בעולם של השוואות, אלימות וטכנולוגיה שנותנת יותר ויותר מקום לכל אלו – אין זו הפתעה שיותר ויותר אנשים פוגשים דיכאון.

מה עם כלים להתמודד עם דכאון?

האדם המערבי לא למד שום שיטה או גישה שתשרת אותו בהתמודדות עם אתגרי החיים ועם אתגרים רגשיים: לא מדיטציה, לא גישה חיובית, לא אמונה, לא כלים לניהול רגשי, כלומר צעד ראשון למניעה והתמודדות עם אתגרים רגשיים יהיה למידה בסיסית של פילוסופיה וכלים רגשיים כדי שנוכל לתרגל ולשמור על עצמנו. 
אלו לא בהכרח יעזרו לאדם הסובל מדכאון אבל הם לחלוטין יכולים למנוע את ההתפתחות שלו.

המדיטציה כשנחשפה לעולם, שינתה את חייהם של רבבות אנשים שסבלו ממצוקה רגשית, סבל ותחושת אובדנות, אך אותה טכניקה ופילוסופיה לא נלמדת בשום מקום ושלב בהתפתחות חינוך האדם וכמעט ולא מתורגלת על בסיסי יומי על ידי רוב אוכלוסיית העולם – רוב האנשים לא מודעים לכח שיש למדיטציה בשליטה שכלית ואיזון הנפש.

אנשים שנחשפים מהבוקר עד הלילה לאמצעי טכנולוגיה ותקשורת, חדשות, רשתות חברתיות, קולנוע ותכניות טלוויזיה, כשרוב האמצעים הללו יכולים להכניס את המוח לגלי אלפא – וכך לשנות את תפיסת המציאות של בן האדם, לדעתכם זה לא יכול, לאחר צפייה מתמשכת של שנים על גבי שנים לפגוע במח של אדם?

התזונה של האדם המערבי נקשרה בצורה ישירה להתפתחות של מחלות ודכאון ביניהם: סוכר לבן, שמני זרעים, אלכוהול, צבעי טעם וריח, חומרי הדברה כל אלו מובילים גם לחוסרים תזונתיים אשר משנים את הכימיה במח.

לעומת זאת חלק מהמזונות שעשירים באומגה 3 נחשבים למעודדי סרוטונין טבעי, (כמו דגים שומניים) ומזונות עשירים בטריפטופן (כמו הודו, טופו אורגני או אגוזים).

אגב, 90% מהסרוטונין מיוצר במערכת העיכול, ככה שיותר הגיוני לחשוב שתזונה וצריכה של תרופות תיצור לנו הפרעות במח מאשר המח בפני עצמו.

רומינציה – לחשוב ולדבר על הבעיות שוב ושוב נמצא כמעצים בעיות רגשיות ויכול להוביל ולהחמיר דכאון. לכן ככ חשוב לצאת מהבית, בין אם זה להליכה, לסידורי או לשבת על ספסל מחוץ לבית בשמש.

אם אנחנו נעזרים במטפל כדי להתמך במצבים מאתגרים שווה להשתמש בכזה שמתעסק בשיטות שמתמקדות בפתרונות וכלים כאלו ואחרים – למשל CBT או פסיכותרפיה/גופנית, ריבירתינג, סאונד הילינג, קמבו, איאווסקה.

״ניסיתי הכל״

היא תגובה שנשמעת מפי אנשים שמתמודדים עם אתגרים פיזיים ורגשיים.
כמובן שיש מצבים בהם האדם עם הדכאון לא מצליח או רוצה לקום מהמיטה אפילו ובמקרים כאלו טוב שיש תרופות שיכולות לעזור לשיקום – אך יש גם עוד דברים שנדבר עליהם בפרק עם נאדר בוטו שיעלה בראשון הבא.

מי מכיר שיטות אחרות לטיפול לדכאון שהן לא כדורים? 
איך יכירו כשחברות התרופות שולטות בנרטיב של בתי ספר לרפואה (פסיכיאטריה) חקר מדעי המוח והפסיכולוגיה. 
על מה ידברו בתקשורת אם לא על התרופות? כשחברות התרופות מממנות את המדיה בכל העולם.

דיכאון הוא מצב אמיתי, אך הטיפול הוא חלק מאותה אינדוקטרינציה של תרופות שלא עובדות/מטפלות בסימפטומים בעולם אנשים נהים רק יותר ויותר חולים. 

כמה אנשים אתם מכירים שרוצים לעשות שינוי אך אם תשאל אותם איך הם אכלו השבוע, כמה זמן בילו בטבע, כמה ספורט עשו, מתי הלכו לישון אחרי השקיעה והתעוררו בזריחה, כמה זמן של תרגול מדיטציה יומי – וכן האלה – נגלה שאין אחד שהקדיש את כל כולו כדי לשפר את מצבו במשך שבועות או חודשים – אשר נדרשים כדי ליצר שינוי עמוק. 
גם אם היה צריך להעזר בתרופות כדי להתחיל.

יש כאלו שעדיין מתעקשים לתת כח לגנטיקה שלנו כשזה מתקשר להתפתחות של מחלות למרות החקר האפי גנטי ( מעל הגנטיקה) – המוכיח שהגנטיקה שלנו מושפעת ברובה מהסביבה וההרגלים שלנו, כלומר אנחנו יכולים להשפיע על הביטוי הגנטי שלנו בכל רגע נתון עם הבחירות שלנו – וכמו שאמרנו, שנים על גבי שנים של חיים ״לא נכונים״ יכולים לתת ביטוי לגנים מסוימים. כשאנחנו מאשימים את הגנים ולא את אורח החיים זה מוביל לקורבנות.

האדם הממוצע מכיר 2 שיטות לטיפול בדיכאון – כדורים או שיחה עם פסיכולוג. אך פסיכולוג לא באמת יכול לטפל בדכאון ופסיכיאטר לא מדבר עם האדם כדי לברר את ההתפתחות ובעיקר נותן כדורים.

ולמרות שאלו יכולים לעזור במצבים מסויימים הם גם יכולים לעשות נזק משמעותי לטווח ארוך. 
העולם המדעי (כמו הנתונים של ארגון הבריאות) לא מציע גישות מעצימות אלא דווקא כאלו שיאששו וינרמלו דכאון – זהו לא מצב שאנחנו חייבים לקבל ולהפוך אותו לאמת בחיינו.

המסע של כל אחד מאיתנו בכדור הזה הוא מסע של נשמה שרוצה להתפתח – אם אתה רוצה להסתכל על עצמך כאירוע מקרי, מדעי ללא שום גישה רוחנית הטקסט הזו לא יהיה רלוונטי אליך – אדם ללא תחושת משמעות קיומית לא יתגבר על שום אתגר רגשי או שכלי.

וכמה שאנחנו נותנים לאנשים לא רוחניים לנהל את השיחה ככה יהיו יותר מצוקות בעולם הזה.
דכאון לא מגיע ביום אחד כמו שמחלה לא מתפרצת ביום אחד.
המיינד יכול ליצור גן עדן מגהנום או גהנום מגן עדן.
לקיחת אחריות היא גישה לחיים שחייבת להיות קיימת אצל כל אדם לא משנה כמה מצבו קשה כדי שיוכל לצאת מזה, אם נתייחס אל אדם כקורבן נמנע ממנו את ההזמנות לצאת מכל אתגר.

קורבן – מאשים, מחכה ומקווה, מתמסכן. 
אחראי – מקבל את המציאות ופועל כדי לשנות אותה. 

הכח אצלנו וגם אם זה לא מרגיש ככה ברגע הזה, חשוב לזכור שהכל זמני וחולף, ואין טעם להאחז במה שקורה ברגע זה כמשהו שלא יגמר, הכל יחלוף. 

אני מאמין שדכאון זה דבר אמיתי
אבל גם לחיות חיים שאתה לא אוהב
לעבוד בעבודה שאתה לא אוהב 
להיות במעגל חברתי לא נכון
תמיד בריצוי, לא לדעת לשים גבולות, לוותר על הצרכים, ביקורת עצמית, פסימיות
שנים של פיתוח תודעה לא נכונה דרך חדשות, רשתות, ותרבות.

הדרך הראשונה לשנות מצב קיים הוא לשנות את מה שאתה מכיר, את איך אתה חי, את הסביבה והאמונות שלך.
ויותר מהכל להעיף אנשים קורבנים מהחיים, לא משנה איזה אותיות יש לפני השם שלהם.

הכתבה עזרה לך?, שתף עם החברים שלך
34,000+ מנויים לניוזלטר
ניוזלטר
סופ״ש

בכל שישי אני שולח מייל בו אני מנגיש עוד ידע, כלים וגישות שונות שאני רוצה לחלוק אתכם, הכל כדי לשפר את חיינו

מומלץ לקרוא גם

בעשר השנים האחרונות החיים שלי השתנו מקצה לקצה. זה התחיל משנים ארוכות בהן אני לא מרגיש טוב, פיזית, רוב היום. עד גיל 29 חייתי...

למרות אורך החיים הבריא שלי, מצאתי את עצמי מתוסכל לא מעט בשנים האחרונות כשהייתי נופל לצינון, קירור, סינוסים וכו לעיתים תכופות יחסית. לפני כמה...

על מה תחשבו פעמיים לפני שאתם אוכלים? ביצים, סטייק וחמאה?או דווקאקורנפלקס, לחם ושמן קנולה? ואיך זה, שדווקא אחרי שהפחידו את כולם מהראשון, וגרמו להם...

פודקאסטים בנושא

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות
המשפטים הללו באמת שינוי משהו בתוכי ובחיי לטובה 

זה ההפך מכל מה ששמעתי בחיי
זה ההפך מכל מה שחונכתי אליו
זה ההפך מהאנרגיה של התרבות שלנו
זה ההפך מהמרדף אחרי צדק ולא אחרי ריפוי 
זה ההפך מהצורך הכי טבעי של האדם 

אתם יודעים שכשאומרים על אדם שהוא ״ער״ או ״התעורר״ 
או כשאומרים שאדם הוא רוחני או מואר 

הכוונה היא שהוא לוקח אחריות על חייו

אדם שלוקח אחריות על חייו, מעשיו, האירועים או אפילו נסיבות חייו זוכה לחיות חיים של התקדמות, התפתחות, למידה, שגשוג, אהבה ועוצמה אינסופית

כל עוד אתה מאשים אתה נותן את הכח לאחר
כשאתה לוקח את האחריות אתה זוכה ללמוד על עצמך והסיכוי שלך לא להתקע באירועי העבר או להפוך אותם לדפוסים בחייך משתנה פתאום 

תעשו מה שתרצו עם חייכם

אבל אני מזמין אתכם לנסות בפעם הבאה שאתם רוצים להאשים מישהו אחר על איך אתם מרגישים או על משהו שקרה בחייכם
 
לבדוק איך אתם אחראיים או מרוויחים מהתחושות שעולות מהסיטואציה 

יש רווחים אדירים בלהיות הקורבן, הפגוע או זה שקרו לו הדברים 

אבל המחירים מתעלים עליהם
שם אפשר למצוא דכאון, חרדה, הרס עצמי, שנאה, אלימות וכן הלאה

תמיד תפנו את האצבע פנימה
לא בצורה של האשמה עצמית - גם שם יש קורבנות

אלא בלקיחת בעלות - שם נמצאת כל העוצמה שלכם
אני יוצר תוכן כבר 5 שנים ברציפות, 
מתוכם 150 פרקים של הפודקאסט (תחושת בטן), מאות פוסטים, עשרות כנסים, ריטריטים וסדנאות
 
וקרה שהניוזלטר השבועי הוא התוכן שאני הכי גאה בו

הניוזלטר תכף חוגג שנתיים 
ומעל 40,000 קוראים, שמקדישים זמן מהסופש שלהם 
לפגוש משהו חדש ולא צפוי 

(אין פרסומות / ספאם אף פעם)

זה תוכן שמאפשר לי להעמיק בנושאים שאני מעלה ברשתות 

זה גם התוכן הכי אישי שלי, אם אתם עוקבים אחרי אך לא נחשפים לניוזלטר אתם לא באמת יודעים מי אני, מה אני מייצג, ומה הערך שיש לי לתת לעולם

ויש הרבה מעבר למה שאפשר להעביר פה 

לא אסתיר מכם, שזה גם תוכן מעמת,
 
מלא אמת, מעמיק, שלא נועד לעשות לקורא נעים 
אלא לגרום לו להרגיש משהו כל כך חזק שהוא ירצה לעשות שינוי בחייו

להצטרפות 
לינק בביו, בסטורי או באתר
Matanhakimi.com
נרמלנו את הכל 
נרמלנו חולי ודכאון
לעומת בריאות ושמחה
נרמלנו ילדים שלא משחקים בחוץ
נרמלנו לפחד מהשמש ולמרוח על עצמנו רעלים 
נרמלנו חיים סביב פוליטיקה וחדשות השעה 
נרמלנו לצרוך תוכן שלא עושה לנו נעים 
נרמלנו צריכה (שופינג) לפני יצירה 
נרמלנו בריחה מנוכחות וחוסר נוחות בעזרת משני תודעה 
נרמלנו טיפול בסימפטומים במקום בשורש הבעיה
נרמלנו מלחמה על פני שלום
נרמלנו בילויים על משמעית 
נרמלנו עבודה על משפחה 
נרמלנו לא להגיד שלום ברחוב עם חיוך 
נרמלנו הנהגה בלי מנהיגים 
נרמלנו ביקורת על פני חמלה 
נרמלנו לעמוד על הכתפיים של אחרים במקום לדאוג לערך העצמי שלנו 

וכשאתה רוצה להשתלב מאשר לבלוט אתה בוחר לשתף פעולה מאשר לבדוק האם הנורמה משרתת אותך
את רוב שנות העשרים שלי העברתי בתור ברמן במסעדות ואסיסטנט של צלמים.

בקושי הרווחתי כסף, החיים הרגישו לא ברורים.
הם בעיקר היו חסרים במטרה ותחושת משמעות ומלאים בבלבול.

בסדנה שהעברתי לפני שנתיים לאנשי עסקים פגשתי יזם מאוד עשיר. 

הוא סיפר שבגיל 21, 
הוא עזב את הארץ לניו יורק 
שם הוא הקים את העסק הראשון שלו (אתר כלכלי) שלימים נמכר במאות מליוני דולרים.

חשבתי לעצמי - איזה קטע זה שעד גיל 30 בכלל לא חשבתי על זה שאני יכול לשאוף לעשות משהו משמעותי עם החיים שלי, שלא נדבר בכלל על להיות עשיר. 

וזה העציב אותי לרגע 
להבין כמה לא ידעתי מה החיים הללו יכולים להיות.

לקראת סוף שנות העשרים התחלתי לתת מקום למטרות ולחלומות שלי
כל אלו שלמדתי להדחיק במשך רוב חיי הבוגרים. 

הדרך שבה התחלתי לתת מקום למטרות שלי היתה דרך כתיבה 
התחלתי לכתוב דברים שהייתי רוצה שיקרו. 

אני זוכר איך בפעם הראשונה שכתבתי
השתמשתי במילים ״אני רוצה להרוויח עד סוף שנה ***** דולר 
סכום  שלא התקרבתי לעשות בחיי עד אז.

בסוף השנה הזו הרווחתי את הסכום הזה 
וזו הייתה השנה שהחיים שלי השתנו בה. 

אבל מה שהיה מרגש בשנה הזו זה בכלל לא הסכום כסף שהכנסתי, 
אלא כל הדברים שנכנסו לחיי כדי להרוויח את הכסף הזה:
פרוייקטים חדשים
טיולי עבודה בארה״ב 
לקוחות מעניינים שהזמינו אותי לבלות איתם בסופ״שים 
וחופשות עם עצמי, כי כל החברים שלי עבדו ולא יכלו להרשות לעצמם את החיים שהתגלו בפניי.

לימים כתבתי הרבה יותר
 
איך החיים שלי נראים? מה אני עושה? איך נראית השגרה שלי? מה העשייה שלי מביאה לחייהם של אחרים? 

לא רק כלכלית.
התחלתי בעשייה שונה, מרגשת, שמחוברת לרצונות האמיתיים שלי 
וזו רק הייתה ההתחלה. 

עצם הצבת המטרות מאפשרת לנו חיים של התנסויות שמובילות ל הרפתקאות, גיוון, חוויות, הכרויות חדשות.

ובעיקר ההתפתחות של עצמנו.

התוצאות של אדם בחייו קשורות בצורה ישירה לרמת ההתפתחות שהוא מאפשר לעצמו.

והיא מגיעה מהצבה של מטרות גדולות יותר ממה שהוא מכיר.

את מה שמוכר אנחנו כבר יודעים, 
וכשהכל מוכר אתה עושה את אותן הפעולות ושוב ושוב מבלי להבין איך החיים יכולים להראות. 

תכתבו את המטרות שלכם 
ואחרי זה תלכו אחריהן, 
תשכחו מהתוצאה הסופית.

ורק תצפו להפתעות והמתנות שיגיעו מההתפחות ושינוי החיים.
אחד הנושאים המעניינים ביותר בעיניי בחיים הללו הוא תודעה חברתית/חשיבה חברתית 

כלומר ההשפעה של האנשים סביבנו על ההתנהגות, המחשבות והרגשות שלנו 

קשה להאמין או לדמיין בכלל מה זה אומר לחיות בסביבה שלא משפיעה על מי שאני

יש שיגידו שזה דבר טוב וחשוב להיות חלק מחברה 
ואחרים שיגידו שזה אחד הגורמים המעכבים 

זה לא שבשבט קטן אין השפעה של תודעה חברתית 
אבל בשבט כולם קשורים ומחוברים אחד לשני

בעולם מתקדם של רשתות חברתיות יש משתנים נוספים כמו 
ההשפעה של ממשלות, גופי תקשורת, רשתות חברתיות וגם סביבות עבודה, אקדמיה, בתי ספר וכדומה על הנרטיבים שעולים על סדר היום 

ואז אנחנו מוצאים את עצמנו בני ערובה של תרבות
כזו שמסוגלת לתמוך 
ובו זמנית לחתוך את הראש של אדם שחושב או פועל בצורה שונה 

ואם זה המצב אז מי אנחנו?
החברה עושה רושם ומספרת נרטיב שהמודל הזה עובד: ״כולנו יחד בזה״

אך האם יש מקום ל ביחד? 
אם הוא מאפשר מקום רק לאלו שחושבים בצורה זהה?

למה שאחיה בסביבה שלא מאפשרת לי להיות מי שאני?
ומי אני בכלל אם אני לא מאפשר לעצמי לחשוב בצורה חופשית?

ואם כולם חושבים אותו דבר, האם באמת יש לנו חשיבה עצמאית והזדמנות להתפתח?
אמונה מצריכה תרגול
כח מתגלה בהתנסויות שמגיעות מאמונה 
הכוונה מצריכה הקשבה לקול פנימי, לרצונות עמוקים ואינטואיציה 

בתרבות שלנו אנחנו לא למדים אמונה, 
לא למדים לבטוח בעצמנו 
לא למדים לקיחת סיכונים
אנחנו לא למדים את החשיבות של פעולה, 
אנחנו לא למדים את את החשיבות של חיבור לרצון 

אנחנו לא בוטחים באינטואיציה שלנו כי יש לה מחירים 
מה אם אגלה שהבחירות שלי לא נכונות עבורי והיה חייב לשנות 

מהי אמונה מגבילה אם לא מחשבה שחזרתי עליה שוב ושוב ושוב עד שהיא הפכה למציאות חיי

האם אני מוכן לתרגל אמונות חדשות בעצמי ובקיום?
אני ראוי לשפע
אני ראוי לאהבה
אני ראוי לבטחון
אני ראוי למערכות יחסים בריאות 
אני ראוי להצלחה 

מה אם אאמין כך כך בעצמי ובעולם שאתהלך מלא בטחון?
אך איך אתמלא בטחון אם לא אתנסה

במקום לחפש את מי להאשים, 
או מי אחראי לנסיבות חיי 
או למי להקשיב לעצה מחוצה לי - כזו שאין לי בחירה בה 

מה אם במקום…
אשים את הפוקוס שלי בעצמי אך דרך גישות מעצימות?

במקום לתפוס את עצמי חלש
במקום לא לסמוך על היקום 
במקום להסכים לזה שהרחיקו אותי מהכח שלי ונתתי אותו מהסיבות הלא נכונים לכולם חוץ ממני 

אבנה משהו חדש 
בלי תלות חיצונית בכוחות מחלישים

אלא באמונה במשהו גדול יותר
שרק מחזיר את הכח אליך

כי אתה הוא היוצר
כשאני מסתכל אחורה על תהליך השינוי  המשמעותי ביותר שעברתי בחיי עם הריפוי העצמי 
חשבתי שהכל היה עניין תזונתי קצת ספורט ומדיטציה 

במבט לאחור הייתי אדם אחר לגמרי
ואם הייתי אדם אחר לגמרי איך השתנתי כל כך? 

בעבר לא מצאתי עניין בשום דבר, לא הטלתי  ספק בכל מה שקורה בחיי, לא הייתה בי מעט רוחניות, בטח לא שיחה או חשיבה גבוהה 

מה שכן
היו כמה שינויים שעשיתי, כל אחת והסיבה שלהן 
כמו לתרגל מדיטציה כל יום 
כמו להפסיק לשתות מי ברז (כי רציתי מים נקיים והרגשתי שלא נעים לי איתם)
הפסקתי לראות טלוויזיה בעיקר כדי שאוכל להתפקס במטרות חדשות 
התחלתי להחשף לשמש יומיום בשביל ויטמין די

מי ידע בכלל שיצרתי תהליך שהפך את ההסתיידות של בלוטת האיצטרובל אחרי שסיידתי אותה במשך שנים decalcification

ואם כל המחקרים ועדויות של תרבויות חכמות ועתיקות  הם נכונים
האם כולנו מוסללים אל תוך מציאות של חיים ללא העין השלישית שלנו?

יש לנו שתי עיניים שאנחנו מתבוננים דרכם 
אבל אולי העין השלישית היא היחידה שאנחנו באמת רואים דרכה?

מה אם יש פה מעבר? מה אם הדרך הכי קלה לגרום לאנשים להיות צייתנים ולקבל את המציאות כמו שהיא היא להרדים להם את הבלוטה החשובה הזה?

מה אם הפוטנציאל של בני האדם הוא אינסופי ומיוחד הרבה ממה שסיפרו לנו על ההיסטוריה שלנו 

אפשר לתהות על המניעים ומה היה פה בעבר הלא ידוע 
אך מה שמעניין יותר מהכל זה לגלות מה יכול להיות אם נעשה שינויים היום -  ואיך זה ישפיע עלינו בעוד מספר חודשים 

כל שינוי באורח החיים שלנו מביא איתו השגים ושינויים אדירים 
אל תוותרו על לגלות איך זה באמת לראות
הכל
מה אם יש בתוכנו מפת דרכים שנועדה לא רק לפתור לנו את אתגרי החיים 
אלא גם להכווין אותנו למקום אליו נועדנו להגיע - היעוד שלנו

לא מדובר על משהו גרנדיוזי
מדובר על להפוך להיות האדם שאנחנו יכולים להיות
הגרסה הכי עצמתית שלנו

למשל…

אילו תכונות בי אני צריך לשפר ואילו לשחרר?
על אילו אתגרים אישיים אני צריך לעבוד
אילו אנשים עדיף שאסיר מחיי?
מה אני חייב לאמר לעולם ולסובבים אותי?
ואילו התבטאויות לא משרתות אותי?
מה אני אמור לעשות עם החיים שלי?
במה לעבוד ומה ללמוד?
איפה לגור ומה לעשות?

איך אדע או מה יגרום לי להתפטר מקריירה שאני סובל בה כבר שנים אם לא מחלה?
מה יאלץ אותי להפסיק עם הביקורתיות, ההשוואת, חוסר האמונה או השנאה? אם לא סימפטום מרושע

או שאולי הכל לגמרי מקרי והחיים חסרי משמעות?

הרי למה שלכל אדם יהיו בעיות באיזורים שונים בגוף?
או איך זה שלכל אדם בעולם הזה יש איזשהו סימפטום?

התרגלנו לפרש את החיים כרציונלים למדי, 
יש לי בעיה - יש לה סיבה, 
תכלס על פי הרפואה הרציונלית אין לה סיבה, 
המילה גנטיקה היא התשובה היחידה להכל ואין לה משמעות באמת

אם אנחנו מוכנים להאמין שיש מעבר למה שאנחנו יודעים, 
אבל היות והמטרה לשמה באנו לפה היא כדי להתפתח דרך אתגרים
אז ברור לנו שכל התשובות הקיימות לא יגיעו אלינו בקלות כי אז לא היינו למדים 

אז יש לנו את הגוף שלנו
וכשאתה מתחיל להקשיב לו ולהתייחס אליו ולשנות בהתאם
דברים מיוחדים מאוד קורים לך
כמה קטעים מהפרק של תחושת בטן שעלה השבוע 
אני שם לב יותר ויותר משיחות עם אנשים, מהרגשה של אנרגיה מול אנשים שאני פוגש 

כמה יותר מהכל אין שיח בריא ופתוח על מיניות
כולנו אוהבים לקיים יחסי מין, כולנו רוצים קרבה, אינטימיות ואהבה אך מעטים יתקשרו ויבינו את המורכבות והעומקים הדרושים כדי ליצור מיניות מעצימה ואותנטית 

כל כך הרבה סיפורים יש לי מחיי האישיים ומשלל חברים וחברות שלי על חציית גבולות, חוסר נעימות, חוסר בעונג תסכול לאחר מעשה 

כל אלו יכולים להשתנות אם נבין אותנו, נבין את הבחירות שלנו, נלמד לתקשר, ובעיקר נלמד על מיניות

הרי לא למדנו על מיניות, שיעור חינוך מיני שמלמד אותך על אמצעי מניעה לפני אהבה, תקשורת, חשקים, גבולות ומשמעות היא בדיוק הסיבה לשמה רובנו לא יודעים את הפוטנציאל של מיניות עד גילאים מאוחרים ואצל רבים גם לא לעולם

השיח הזה עם אמבר ורועי, מנחים נפלאים, אנשים של אהבה, אנשים של העצמה במיניות שעושים בעיניי עבודת קודש, הוא חשוב לכולנו

אנחנו נוגעים בפרק בכל הדברים שאנחנו יכולים לעשות כדי ליצור חוויה חדשה ומרגשת במיניות ומערכות היחסים שלנו
זה נשמע פשוט
 אבל זה ללא ספק אחד האתגרים של כולנו - לדעת לשים גבולות או לבטא את הרצונות שלנו עד הסוף ולקבל את זה שלא יאהבו אותנו 

על פי הפסיכואנלסיט וויליאם רייך 
יש לכל אחד מאיתנו 7 טיפוסי אישיות - מדובר על אסטרטגיות חכמות שנוצרו אצלנו בילדות, 
על מנת לאפשר לנו לשרוד את האתגרים השונים בחיים, 
ואת מערכת ההקשרות עם משפחה וחברים.

כשאנחנו מתבגרים האסטרטגיות הללו מונעות מאיתנו להיות בפגיעות ולהרגיש את החיים 

ובעצם מובילות אותנו לעיתים לחווית חיים לא מספקת

בסופו של דבר הפחד הוא תמיד סביב לאבד את הקשר, אם נהיה אנחנו

ספציפית האישיות המתנחמדת
 
מחפשת תמיכה וממלאת את הצרכים שלה דרך ריצוי אנשים, 
המתנחמד בעצם פוגש את הצרכים שלו מחוצה לו ולא בתוכו 

האישיות הזו למדה שאם היא נחמדה הצרכים הרגשיים שלה ימולאו

השירות הכי טוב לטיפוסים האלה הוא דווקא לא לשחק איתם ולהראות להם שנשאר שם בשבילם גם אם הם לא יהיו נחמדים אלינו 

כמובן שלא הכל שלילי, יש למתנחמדים גם הרבה מתנות - הם מאוד חברתיים, מאוד אהובים ואנשים רוצים בחברתם 

מה שיתן לכולנו עוד עוצמה בחיינו זה אם נסכים לבטא את עצמנו כמו שאנחנו

זה אומר להיות מוכנים לקחת סיכון ולבטא את הצרכים והביטוי שלנו עד הסוף
לפני שאתן את משנתי, אתם יודעים שעל פי ארגוני בריאות בעולם הסיבה מספר אחת למוות היא תת תזונה, כן?

כלומר, לא אנשים שמתים מרעב, 

אלא אנשים שלא נתנו לעצמם נוטריינטים כי הם אכלו אוכל מעובד רוב חייהם 

תזונה מעובדת נקשרה לכל מחלה כרונית ואוטואימונית, לדכאון וחרדה 

זה אומר שכאבי ראש, חוסר איזון בבלוטת התריס, סכרת, אלצהיימר, פגיעה בחילוף החומרים, בעיות עור, אין אונות, בעיות פוריות, צרבות, מחלות עור, מחלות עיכול, שחלות פוליציסטיות, סרטן והרשימה עוד ארוכה 

כולם נקשרו לתזונה 

אבל מה שמדהים באמת זה מה ששינוי תזונתי יכול לעשות לאדם

אדם יכול לחיות כל חייו עם ערפל מוחי, הפרעות קשב, גירויים בעור, דכאון, חוסר חיוניות 
והוא לא יודע שההרגלים הלא מחושבים שלו עם התזונה גרמו לזה

(כי מה לעשות לא מלמדים את זה בבית ספר, וחברות המזון מייצרות פרסומות על פי הצרכים שלהן)

אז אנחנו פשוט לא יודעים 
והשינוי? הוא מהיר 

רק צריך להחליף את החסר בערכים ומפוצץ בחומרים לא טבעיים שנועדו למכר אותנו 
עם מזון אמיתי 

מנחם, טעים, שופע, צבעוני, מרגש, מתחלף עם העונות, ויותר מהכל נברא מהאדמה ולא ממפעל 

אל תוותרו על הפוטנציאל של הגוף שלכם והתחושה שלו כשהוא משגשג 🤍
הפוסט הזה עלה לפני שבוע בטוויטר 
ומישהו הגיב לי עם טענה שהקדמה היא מה שגורם לאנושות להתקיים 

האנטיביוטיקה 
הכלור במי הברז
הגלולות לנשים 

ואין ספק שכל אלו עזרו ועוזרים לנו 

מה שלא מדובר הוא שיש גם אלטרנטיבות לכל אלו ; 

פתרונות לטיהור מים ללא כלור 
פתרונות לטיפול בחיידקים ומחלות ללא אנטיביוטיקה 
פתרונות למניעת הריון ללא כדורים שמבטלים מנגנונים טבעיים בגוף האישה 

הם אמנם בדר״כ יקרים יותר או דורשים העמקה , למידה והסכמה להעביר את האחריות לידינו 

נרמלנו הרבה דברים לא אידאלים בגלל שהכתיבו אותם עבורנו

העולם שאנחנו חיים בו מציג נרטיב אחד שאסור להטיל בו ספק (לפחות לא בערוצים ובגופים הממסדיים)
יש פה אינטרסים כלכליים מובהקים ואינטרסים שמרחיקים את האדם ממקום של בחירה והבנה עם הנושא 

אלו דברים שלוקחים מאיתנו את הידע והריבונות 

אז אנחנו ממשיכים לפגוע בעצמנו כשאנחנו - בעצם מנסים לעשות פעולות לטובתנו

שלפעמים אפילו המערכת לא מבינה את הנזק שהיא עושה לעצמה
זה לא מדהים שיש נרטיבים שבחרנו לעקוב אחריהם במשך שנים? 

שהחלטנו להתעלם מהקשר בין בחירות התזונה שלנו לבין ההשלכות האסטרונומיות על התודעה שלנו, הבריאות שלנו והיכולת שלנו לזכור וללמוד?

אנחנו נותנים לילדים (וגם לעצמנו) מזונות שיוצרים הפרעות קשב, לא מבינים למה הם לא תקשורתיים ואז מטפלים בהם עם מנטרלי סימפטומים אלופתיים

מסממים את עצמנו עם מזון ואח״כ עם כדורים 

והכל באמתלה אינסופית של קלילות, זרימה והנאה מהחיים למרות שאתה לא באמת נהנה מהחיים כשאתה לא יכול להשתמש במיינד שלך כשורה 

אני יודע להגיד על עצמי כילד שאובחן עם הפרעות קשב ורשמו לו מרשמים ונתנו לו כדורים  שפתאום הם לא נחוצים ופתאום אפשר להתרכז להרגיש טוב ולנצל את המח שלך כשאתה מזין אותו ממה שהוא נועד לו 

עד שלא תנסה לא תבין את גודל ההשפעה וההשלכות המיטיבות של תזונה אמיתית על חייך

לא יודע איפה להתחיל? קורס חוקי בטן שיצרנו משנה לאנשים את הבריאות והחיים

זה עד כדי כך פשוט לפתור את רוב האתגרים הבריאותיים עם שינויים בבחירות שלנו
אנחנו צריכים להפריד בין התפיסה של עבודה וקשה לבין מה דרוש בשביל להגיע להצלחה

בתור אחד שעובד ״קשה״ לעיתים
 
אני יודע להגיד בוודאות שבמשך שנים רבות עבדתי קשה בתחומים שלא התאימו לי ולכן לא הגעתי לתוצאות שרציתי

אני מאמין גדול בהתמדה, התמסרות, מחוייבות, השקעה ונכונות לעשות הקרבות עבור ההגשמה וההצלחה שלנו

אבל עבודה קשה לא תמיד מביאה לשם, לפעמים היא רק מעידה על זה שאני לא פועל בכיוון הנכון 

מה שכן הפרק הזה הוא לא על עבודה אלא על הכרות עם עצמנו, הבנת הרצונות שלנו והצרכים העמוקים שלנו 

זהו פרק נפלא ששובר המון מוסכמות ועוזר לנו להיות קשובים ומדוייקים יותר עם עצמנו 

פרק 145 🎙️ תחושת בטן 
להאזנה בכל פלטפורמות השמש 
YouTube + Spotify
בפעם הראשונה בחיים כשאתה לוקח שאיפה מסיגריה אתה משתעל, נגעל, כנראה שפעם אמרת על מישהו שמעשן שזה מגעיל 

אין בך שום דבר שרצה את הסיגריה 
רק הצד שחיפש תשומת לב, מרדנות או להשתלב 

אפשרת לזה להיות חלק ממך כי הצדקת את היותך עושה פעולה שהרבה אנשים עושים 

בתור ילד, מול הקוקה קולה בכלל לא היה לך סיכוי, סוכר ממכר כמו קוקאין אז איזה סיכוי יש לילד שכבר צרך סוכר לפני הקולה

הכל הרגיש טבעי כי זה מה שהכרת וזה מה שכולם מכירים 

את הבושם פגשת בפרסומות שגרמו לך לרצות להיות כמו הגבר הסקסי או האישה היפה שניהם בתוך נוף חלומי ובכלל לא תהית עם עצמך 
מה מטרת הריח הטבעי הקיים בך ולמה אתה צריך תוספת? בטח כשיש בה חומרים שמשבשים לך את המערכת האנדוקרינית ואז אתה לא מבין למה המערכת המטאבולית והעור שלך לא מתפקדים כראוי

החדשות והקיטורים עובדים יחד

נרמלו חשיפה לשיח שלילי כדבר נורמטיבי
להתלונן, לשפוט, לקטר, להאשים 

נרמלו צפייה במכשיר על הקיר שיוצר חרדה, נפרדות, פילוג, פחד ושנאה כמנהג שגור 

אנחנו מתוכנתים לפעול בצורה שאך ורק פוגעת בנו אך אנחנו מתמידים בה כי זה המוכר

אדם יעדיף סבל מוכר מאשר שינוי בזהות
אך ההזדמנות הטמונה בשינוי יוצרת חיים חדשים ונעימים הרבה יותר 

ככה שרק שווה לבדוק מה הסיבה שאנחנו פועלים בדרך בה אנחנו פועלים 

הרגל או בחירה
הדרך הכי טובה להרחיק אותך ממי שאתה היא דרך הסחות דעת

הדרך הכי יעילה לגרום לך להתעלם ממה שקורה סביבך היא דרך מטעמים, מנעמים ומופעים 

המשורר הרומי גובן אמר לפני הנפילה של האימפריה הרומית:

תן להם לחם וקרקסים והם לעולם לא ימרדו

במודע או לא , במכוון או לא זה זה עבד
אפילו בתקופת הקורונה בארהב בזמן סגרים חנויות אלכוהול נשארו פתוחות 

אז הלחם הפך למסעדות, מזון מעובד, קינוחים, שמפניות, דגני בוקר ומה לא

והקרקסים הפכו לסדרות טלוויזיה, קולנוע, הופעות והצגות 

ובלי לשים לב כל מה שגורם לך להנאה הפך להיות המושא לרדיפה של רוב האנשים בעולם 

אך האם זה מביא אושר? תחושת משמעות? סיפוק? האם זה מביא בריאות? אהבה? 

אנחנו יודעים שאנשים נהיים יותר ויותר מדוכאים וחרדתיים 

שרוב האנשים לא אוהבים את העבודה שלהם, מקום המגורים שלהם, ההרגלים שלהם ובטח לא את המחשבות שלהם

עכשיו אל תבינו אותי לא נכון 
לבלות עם חברים זה נפלא, לצאת למסעדה יכול להיות נפלא, וגם לצפות בסרט טוב בטלוויזיה 

השאלה כמה מקום זה תופס ועל חשבון מה

האם הנאות החיים הסיחו את דעתך ואיפשרו לך להמשיך לסבול דברים שאולי אתה משתוקק לשנות?
למדנו שהבריאות שלנו היא משהו שגדול מאיתנו, שיש אנשים אחרים שאחראים לבריאות שלנו
לדמנו שהדרך לריפוי היא דרך צריכה
צריכה של תרופות
צריכה של מטפלים
צריכה של חומרים
אך הריפוי קיים בתוכנו, התודעה שלנו יוצרת כימייה בגוף יותר מכל כדור אחר
תשמעו סיפור
אם אדם הולך לישון ב4 לפנות בוקר ומתעורר בשבע,
הוא אוכל קוראסון ליד קפה עם סוכר, ומתיישב לעבוד מהבית על המחשב
הוא לא מזיז את הגוף כל היום, לא רואה שמש, לא רואה טבע, לא רואה אנשים
הוא כועס על עצמו, על העבודה, על הבוס ואולי אפילו נוטר טינה לאנשים מהעבר
בצהריים הוא אוכל מטוגן, עוד סוכר, או מזונות חסרים בערכים תזונתיים
בסוף היום הוא מדליק גוינט או שותה אלכוהול, אחרי שהיה דבוק למסך כל היום
זה אדם שלא ירגיש טוב, עם השנים מצבו רק יחמיר
האם אפשר להסכים על זה?
אותו אדם ילך בשלב כלשהו לרופא, הרופא מלא בכוונות טובות ירצה לעזור, אך הוא מורשה ואף מחוייב לעזור בעזרת תרופות
תרופות מטפלות בסימפטומים אך גורמות לנו להתעלם מהצרכים והבקשות של הגוף
הבריאות שלנו ברוב המקרים היא תגובה לאישיות שלנו, להיסטוריה שלנו, לאירועים שעברנו וגם לגנטיקה שלנו
אך ההתמודדות איתה צריכה להיות זהה תמיד
אנחנו תמיד אמורים לנקוט בפעולות שישפרו את חיינו, זה לא משנה אם זה ישים או לא, באשמתנו או לא, בר ריפוי או לא - ההתמקדות תמיד צריכה להיות בפעולות שישפרו את חיינו. גוף ותודעה.
אחרי שנים עם מחלה, הבנתי, שכל פעולה מיטיבה שאעשה תשפר את איכות חיי ואין לי פרוויליגיה להתעלם או להצדיק את זה שלא אעשה ובמקום, אאשים את החיים, הגנים או ההיסטוריה שלי.
הכח הוא תמיד בידינו ואנחנו מחוייבים לעצמנו ולחיים להשתמש בו
 
העליתי לערוץ  ה YouTube שלי שיעור בריפוי עצמי שנקרא האם ניתן להחלים ממחלה כרונית 
בו אני מדבר על שינוי התפיסה שלנו כלפי ריפוי
זו היא לא הזמנה או הצעה לקיים יחסי מין ללא אמצעי מניעה אלא הזדמנות להתבונן בבחירות שלנו ובהתנהלות שלנו סביב ובמהלך יחסי מין.

השבוע ישבתי עם חברה שסיפרה לי שבתקופה שהיו לה בעיות רפואיות באיבר המין הגניקולוגית שלה אמרה לה שזה בגלל שהיא לא אוהבת את בן הזוג שלה..

למה אדם אחד נדבק במחלת מין ואחר לא? 
למרות שהם שוכבים עם אותם אנשים?
למה אדם אחד מפתח מחלה בבטן ואחר ב ריאות?
הכל ארעי מקרי ומזדמן?
או שהסימנים של הגוף הם הדרך של הנשמה שלנו לדבר איתנו?
איך עוד תדע מה נכון ומה לא נכון בפעולות שלך בעולם הזה כשהגוף
שלך לא יכול לדבר איתך ישירות?

אבל אולי הוא כן? אולי כל סימפטומים הוא לא רק בקשה לשינוי כמו כאב ראש 
אלא הזדמנות לדייק את מי שאתה?

אם המסר של מחלת מין הוא רק זה שלא השתמשת באמצעי מניעה או שלא נדבקת מה יש לך ללמוד מזה?

איברי המין שלנו נועדו למספר דברים 

1. לחבר בין אנשים בעולם הזה 
2. להתרבות - להביא ילדים לעולם 
ובעולם מתוקן , בלי נפרדות, בלי שקרים 
אלו דברים שקורים רק כשאנחנו עושים אהבה 

אז כל בעיה שיש לנו באיברי המין שלנו
בין אם זה חוסר אונות, מחלות מין, קשיים ברבייה וכו וכו נועדו לדייק אותנו ולקרב אותנו יותר ויותר לעבר חיבור אמיתי ואהבה
שבוע טוב ❤️
השבוע אירחתי בפעם הרביעית את ד״ר נאדר בוטו 
ד״ר בוטו הוא קרדיולוג, מצנתר בכיר במרכז רבין ומפתח שיטת הרפואה האינטגרטיבית 

אם אנחנו מסתכלים על הגוף והנשמה בקשר הדוק, ניתן להבין את הכאבים בחיינו בצורה עמוקה וחדשה מהדרך המוצעת לנו על ידי רופאים או התקשורת, 

ניהלנו שיחה על כמה מהאתגרים הנפוצים ביותר 
מדכאון, בלוטת התריס בעיות לב ולחץ דם, מה גורם להם באמת ומה הקשר לכולסטרול? 
דיברנו על סרטן בצורה שעוד לא שמעתי, על הסיבה מאחורי סוגיו השונים 

נגענו בשאלות כמו 
מה גורם לירידת חיוניות וסרטונין במוח? 
האם יכול להיות אדם עצוב שאינו מדוכא ולהפך? 
אם דכאון הוא סמפטום, מה הבעיה מאחוריו? 
מה גורם ליתר פעילות בלוטת התריס? 
למה גידול סרטני מופיע באיברים שונים? 
מה מחליש את הגוף ומאפשר למחלות להיכנס? 

מה גורם למצבים מסויימים להפוך למחלה כרונית? 
מה באמת גורם למחלות לב? 
האם כדאי לאכול מאכלים כמו ביצים וחמאה? 

״עשיתי הכל״ 
משפט שנשמע מפי אנשים כל הזמן 

הפרק מלא בפתרונות ריפוי אלטרנטיביים שאינם המלצה רפואית, אלא הזמנה לחקור מה יש עוד בחוץ ולמה כדאי למצוא אנשים שמבינים את הביולוגיה של הגוף לעומקו אבל מוכנים לנסות דרכים חדשות.

להאזנה בכל פלטפורמות השמע
ספוטיפיי ויוטיוב 🎙️🎙️🎙️

מוסיקת רקע נוצרה על ידי אורי טולדנו @modekayma
מתן חכימי
כל בעיה פיזית או רגשית היא בקשה לשינוי והזדמנות לשפר ולדייק את החיים שלנו.
עקבו אחרינו ברשתות החברתיות
צריכים עזרה בבחירת הקורס או תמיכה טכנית?
כתבו לנו שנוכל לעזור לכם ❤